Programi i aktivnosti

 

Zašto je Knjižnica GrAFOS-a zelena knjižnica

 

Pravilnik o sustavu obveze energetske učinkovitosti

 

Programi Mjeseca hrvatske knjige 2020. na GRAFOS-u

Budući da je MHK 2020. bio posvećen ekološkim temama povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, svi programi koje je Knjižnični odbor pripremio i održao za tu manifestaciju, ujedno su i programske aktivnosti Zelene knjižnice GRAFOS-a. 

Posebno smo ponosni na sadnju dva nova drveta koja će ukrašavati okoliš našeg Fakulteta - lipu, koju njeguju i čuvaju studenti dok ne naraste dovoljno da je možemo posaditi, te crvenolisni javor koji smo posadili kod sjevernog ulaza na Fakultet na isti dan kada i ginko 2019.

 

           

 

Svjetski tjedan zelene gradnje 21. do 25. rujna 2020.

Povodom Svjetskog tjedna zelene gradnje u auli Fakulteta postavili smo izložbu o održivoj gradnji Zeleni materijali za održivi planet, predstavljajući tekstom i slikom odabrane primjere biofilnog projektiranja, samoodrživih kuća, konstrukcija od recikliranih materijala i ozelenjavanje krovova u projektima ekološke arhitekture.

Izložba je tematski bila povezana i s programima ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, posvećenih  planetu Zemlji, pa je ostala u holu do 15. studenog.    

 

                                                                          

Dan planeta Zemlje 2020.

Dan planeta Zemlje ove je godine, na svoj 50. rođendan, u znaku klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica". Svakodnevno svjedočimo posljedicama globalnog zagrijavanja, nestajanja koraljnih grebena, izumiranja divljih vrsta, za što veliki dio znanstvenika naglašava da se događa upravo radi zadiranja čovjeka u divlje ekosustave. 

Pandemija koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet ovoga proljeća, učinila je ono što nam se činilo nemogućim - sve je stalo, ljudi su se povukli u izolaciju i nakratko pustili prirodu na miru. U samo nekoliko tjedana dogodile su se drastične promjene diljem planeta. Zrak se iznad Kine i Italije pročistio, nakon 30 godina iz Indije se vidi Himalaja, onečišćenje zraka koje nastaje zbog izgaranja fosilnih goriva je zbog pada prometa na rekordno niskim razinama, divlje životinje hodaju po gradovima… 

Hoćemo li iz toga nešto naučiti, hoćemo li, barem malo, promijeniti neke stvari? Čuti i razumjeti poruku koju nam šalje Majka Zemlja, odreći se starih navika i napraviti mjesta za nove, ekološke, prirodnije, holističke pristupe životu te na taj način sačuvati naš prekrasni, jedinstveni planet, sebi i generacijama koje dolaze?

 

      

 

Sadnja drveća u sveučilišnom kampusu

U subotu, 9. studenog 2019. godine, na inicijativu Zelene knjižnice GrAFOS-a, studenti i djelatnici Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek uključili su se u akciju sadnje drveća u osječkom kampusu.
Sadnju je organizirala građanska inicijativa Patuljasta rapsodija u suradnji sa Sveučilištem, a glavni je koordinator sadnje bila Alka Turalija, stručna suradnica na Fakultetu za agrobiotehničke znanosti.
Djelatnici i studenti GRAFOSA, predvođeni svojim knjižničarkama, posadili su ispred Fakulteta stablo ginka, a uz parkiralište i srebrnolisni javor. A usput smo se i dobro zabavljali :)

 

 

  

 

Predavanje uz Svjetski dan zaštite okoliša 2019.

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. Na poticaj Ujedinjenih naroda, svjetske vlade i organizacije na ovaj dan već 46. godinu zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša

Zelena knjižnica GRAFOS-a tim je povodom na Fakultetu organizirala predavanje "Tradicijska kuća Slavonije i Baranje". Zanimljivo i edukativno predavanje održale su izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar Vicković i doc. dr. sc. Dina Stober pred 70-ak studenata i nastavnika Fakulteta te  8 studenata i nastavnika s Građevinskog fakulteta u Subotici.

Na početku predavanja voditeljica Knjižnice Vesna Zobundžija ukratko je, uz prezentaciju, predstavila projekt Zelene knjižnice i pojasnila zašto je Knjižnica GrAFOS-a zelena knjižnica. 

 

       

     

 

 

PLASTIČNIM ČEPOVIMA DO SKUPIH LIJEKOVA

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) pokrenula je još 2013. godine projekt pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova
Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo. Od sredstava dobivenih prikupljanjem ove vrijedne sirovine, Udruga nabavlja skupe lijekove oboljelima od teških malignih bolesti. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što treba učiniti, jeste prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača…

Naša zelena, ali i humanitarna knjižnica, s početkom 2019. godine uključuje se u ovaj projekt i promovira ga i oglašava na Fakultetu i na društvenoj mreži Facebook. Pozivamo studente i djelatnike Fakulteta, ali i širu društvenu zajednicu da plastične čepove sakupljaju i donesu na Fakultet te ubace u naše kutije - jedna je postavljena pored ulaza u knjižnicu, druga je u Malom Caffeu (kafić na 3. katu Fakulteta), a treća kod ulaza ispred studentske službe. Mi ćemo ih, kad se kutije napune, odnijeti u Policijsku upravu osječko-baranjsku, koja je partner na projektu i prosljeđuje ih UOLL-u.

 

 

               

 

 

Postersko izlaganje Knjižnice GrAFOS na 43. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva

Zelena knjižnica GrAFOS-a sudjelovala je na 43. skupštini HKD-a u Opatiji od 10. do 13. listopada 2018. godine s posterskim izlaganjem Aktivna uloga knjižnice Građevinskog fakulteta Osijek u promoviranju održivog razvoja koje su pripremile Vesna Zobundžija, Zlata Dolaček-Alduk i Dina Stober.

Uključivanjem u projekt Zelena knjižnica započeli smo konkretnije ostvarivanje onih globalnih ciljeva održivog razvoja Agende 2030 za održivi razvoj koji se odnose na kvalitetno obrazovanje (Globalni cilj 4), održive gradove i zajednice (Globalni cilj 11), zaštita klime (Globalni cilj 13) i osiguravanje pristupa informacijama i zaštiti temeljnih sloboda u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim sporazumima (Globalni cilj 16.10).

Najveći problemi s kojima se, u pogledu održivog razvoja svijet suočava, vezani su uz povećanu potrošnju energije, nesigurnost u opskrbi energijom, stalni porast cijena energije i energenata, zagađenje okoliša i klimatske promjene uzrokovane neracionalnom potrošnjom. S obzirom na ozbiljnost problema, u svim zemljama Europske unije pa tako i u našoj, narasla je svijest o potrebi upravljanja energetskim razvojem, smanjenju uvozne ovisnosti i racionalnoj potrošnji energije. Održivi razvoj postao je glavni cilj svih strategija na globalnoj i nacionalnoj razini, kao i zakonodovanog okvira koji proizlazi njihovim usvajanjem. Uz nastavne sadržaje u području održive gradnje, aktivnosti Knjižnice GF Osijek usmjerene su osnaživanju nastavnog procesa preuzimanjem uloge informacijskog središta, aktivnostima popularizacije znanosti i promociji programa održive gradnje.

 

 

 

 

Zelena knjižnica GFOS-a na Green Talks programu 2018.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, u suradnji s Građevinskim fakultetom Osijek, organizirao je  20. rujna na GFOS-u GREEN TALKS program s temom: Energetska obnova zgrada i nZEB (Zgrade gotovo nulte potrošnje energije). Obuhvaćene su ZEB zakonska regulativa i implementacija na tržište, kao i tema financiranja energetske obnove zgrada preko EU fondova, javno-privatni model financiranja zgrada EenU, odrađeni i planirani projekti energetske obnove te mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo u praksi.

Na skupu je sudjelovala i Zelena knjižnica GFOS-a s dva promotivna stalka - na jednom su bile izložene knjige iz fonda knjižnice vezane za tematiku o kojoj se govorilo na skupu (zelena gradnja, energetska učinkovitost, pametne kuće, zaštita okoliša), a na drugom plakat s osnovnim informacijama o projektu Zelene knjižnice.

Više o skupu možete pročitati na mrežnoj stranici HSZG-a.

 

                          

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se svake godine 22. svibnja, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1993. godine kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju. Odlukom Hrvatskog sabora od 2003. godine toga se dana obilježava i Dan zaštite prirode u RH.

Pojam biološka raznolikost označuje svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike. Do sada je na Zemlji otkriveno 1,75 milijuna vrsta, no znanstvenici smatraju da ih je mnogo više, gotovo 13, a po nekim procjenama tri do 100 milijuna. Očuvanje okoliša i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi to bilo bez utjecaja čovjeka. Time se narušava stabilnost ekosustava čije će posljedice na kraju osjetiti čovjek. Danas se u svijetu ulažu veliki napori u popravak uništenog i povratak izgubljenog.

Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojemu svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo 30 % teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000. Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. U Hrvatskoj je zabilježen znatan broj endema, u području flore zabilježeno je preko 480 vrsta, od kojih je među najpoznatijima Velebitska degenija. Važno je naglasiti da se u Hrvatskoj nalazi i značajan dio populacija mnogih vrsta ugroženih na europskoj razini.

U knjižnici je dan obilježen izložbom odabranih prigodnih naslova iz fonda.

 


 

 

Proglašenje Knjižnice GFOS-a zelenom knjižnicom 24. travnja 2018.

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje na GFOS-u je organiziran stručni skup 24sata za održivu gradnju. Drugog dana Skupa, 24. travnja, Knjižnica se uključila u program prezentacijom o zelenim knjižnicama i time se pridružuje projektu Zelena knjižnica. 

Program je nastavljen predavanjem prof. dr. sc. Tatjane Aparac-Jelušić o arhitekturi knjižnica - Izazovi izgradnje novih prostora za sveučilišne knjižnice. 

Knjižnica Građevinskog fakulteta Osijek planira realizirati svoju "zelenu funkciju" kroz sljedeće programe i aktivnosti:

predavanja, radionice, predstavljanja knjiga, tematske izložbe, obilježavanje važnih eko-dana (Svjetski dan voda, Dan planeta Zemlje, Svjetski dan obnovljivih izvora energije, Svjetski dan zaštite okoliša i dr.), izdavačku djelatnost te oblikovanje tematskih zbirki knjižnične građe.

 

 [Galerija]