Projekti u 2017.

Noć knjige 2017.

 

Natječaj za najbolju kratku priču - raspisali smo ga za sve studente Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku; odaziv nije bio velik, ali su sve pristigle priče bile vrlo kvalitetne. O najboljima je odlučivao stručni žiri u sastavu: doc. dr. Luka Bekavac, Filozofski fakultet Zagreb, Odsjek za komparativnu književnost; Dubravka Pađen-Farkaš, prof., ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek; Mirta Bijuković-Maršić, prof., predavačica na Odjelu za kulturologiju. Najbolje tri priče su i nagrađene:
1. Harmonija ili kaos – Anamarija Maršić, Odjel za kulturologiju - Medijska kultura
2. Posve čudno spajalo – Dorotea Markasović, Građevinski fakultet Osijek
3. Mozaik – Iris Spajić, Filozofski fakultet Osijek

 

             

 

Gradnja iglua od knjiga

 

     

 

Pub kviz u Malom Caffeu, na 3. katu Fakulteta

 

 

Predstavljanje "arhitekst" poezije arhitektice i pjesnikinje Suzane Matić

Mali Caffe, uz svijeće, vino i grickalice....

 

     

 

 

Mjesec hrvatske knjige 2017. na GFOS-u

 

Ove je godine Mjesec hrvatske knjige posvećen enciklopedistici, pod sloganom Sve na jednom mjestu, te je tim povodom u čitaonici Knjižnice postavljena izložba pod nazivom Od A do Ž: enciklopedije s naših polica.

 

                                          

 

Selfie  corner (kutić za sebić) s temom  Oprema za crtanje i pisanje prije osam desetljeća postavljen je u auli Fakulteta - pisaći stol i pisaća mašina poznatog i zaslužnog osječkog arhitekta Ljudevita Pelzera, o kojemu je, u suradnji s dizajnerima  s Umjetničke akademije Osijek, doc. dr. sc. Dina Stober izradila plakat. Kasnije je dodan i crtaći stol i pribor za arhitektonsko projektiranje koje je posudio umirovljeni osječki arhitekt Vladimir Androić. Ovom mini izložbom željeli smo pokazati kako se projektiralo prije pojave računala i programa za crtanje i projektiranje i ujedno omogućiti studentima da se posluže priborom, slikaju i pošalju slike na Facebook stranicu knjižnice.

 

            

 

 

Radionicu izrade betonskih držača za knjige ove je godine vodila asistentica Adrijana Cerovečki. Maštoviti studentski radovi izloženi su u čitaonici, a najbolji rad, u obliku betonskog mosta, koji su izradile studentice Lucija Kordić, Sarah Šćurla i Lucija Kordić, nagrađen je knjigama.

 

             

 

Tjedan otvorenog pristupa (23. - 27. 10.) obilježili smo predavanjem doc. dr. sc. Borisa Bosančića s Filozofskog fakulteta u Osijeku,  pod naslovom Otvoreni pristup u kontekstu institucijskih repozitorija.

 

Organizirana su i predstavljanja i najave novih knjiga:

Tadić, L.; Brleković, T.: Hydrological characteristics of the Drava River in Croatia; u Drava River: Environmental Problems and Solutions Drava River, by Dénes Lóczy, Springer

Hadzima-Nyarko, M., Nikić, D.; Morić, D.: Potresno inženjerstvo - procjena oštetljivosti zgrada, utorak, 31. 10.

Sorić, Z.; Kišiček, T.: Betonske konstrukcije I i Betonske konstrukcije II (predstavljač D. Varevac)

Pinterić, M.: Building Physics: from physical principles to international standards (predstavljač D. Hrupec)

 

Pub quiz u kafiću Mali Caffe bio je usklađen s  temom Mjeseca knjige, enciklopedistikom, a najboljem timu osigurali smo ulaznice za predstavu po izboru u kinu Uranija.

 

Popularno-znanstveno predavanje za javnost

Građevinski fakultet otvorio je svoja vrata svima koji su željeli čuti zanimljivo i inspirativno predavanje thru hikera Nikole Horvata o njegovom savladavanju Pacific Crest Traila, fizičkim i psihičkim usponima i padovima koje je proživljavao na tom, 4300 km dugom putu, a zatim smo  pogledali i odličan dokumentarac koji je napravio u suradnji s mladim režiserom Tinom Borovčakom.

 

     

 

Dan hrvatskih knjižnica 11. 11. obilježen je predstavljanjem postera s analizom ankete Mrežna i Facebook stranica u funkciji prepoznavanja i promoviranja fakultetske knjižnice koju je Knjižnica provela među studentima i nastavnicima GFOS-a.

 

 

Bogati program zaokružen je na završnoj večeri, opet u našem romantično uređenom Malom Caffeu, Razgovorom s književnicom, a posebna gošća bila je ovaj puta poznata i omiljena književnica, književna teoretičarka i profesorica, Julijana Matanović.