Projekti u 2018.

 

Međunarodni dan darivanja knjiga 14. veljače   

Knjižnica Građevinskog fakulteta Osijek ove se godine prvi puta uključila u ovu akciju na način da smo odlučili organizirati razmjenu knjiga među studentima i djelatnicima Fakulteta. Želja nam je bila potaknuti ih na „kopanje“ po svojim kućnim knjižnicama, traženje naslova koje su pročitali i više im ne trebaju te potom druženje i razgovor o knjigama u knjižnici prilikom razmjene. Nakon razmjene ostalo je 30-ak slikovnica i bojanki za najmlađe i oko 50 knjiga za djecu i mlade, ali i stotinjak naslova beletristike, koje smo kasnije odnijeli u KBC, na odjele Pedijatrije i Ginekologije. 

 

 

 

Mjesec hrvatskoga jezika 21. veljače - 17. ožujka

Instutut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je 2014. godine manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Manifestacija započinje 21. veljače, na dan kada se obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.

Dani hrvatskoga jezika, od 11. do 17. ožujka obilježeni su u našoj čitaonici "oblacima" u kojima su pohranjene informacije o nekim najčešćim pravopisnim i jezičnim pogreškama, sa željom da kod studenata potaknemo razumijevanje, zanimanje, poštovanje i skrb za vlastiti jezik.

 

   

 

Noć knjige 23. travnja 2018.

Noć knjige, manifestacija kojom se naglašava važnost knjige i čitanja, ove je godine tematski bila okrenuta budućnosti knjige i pitanju kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje čitamo i pričamo priče.

U auli Fakulteta cijeli je tjedan (od 23. do 27. travnja 2018.) bila postavljena izložba Od kamena do oblaka, na kojoj su izloženi različiti mediji koji su kroz povijest bili „nosači“ teksta, zvuka ili slike: od glinenih i kamenih ploča, preko papirusa i knjiga do elektroničkih medija - bušenih kartica, vrpci (tonskih i filmskih), kaseta, kompaktnih diskova, USB-ova i računalnih oblaka.    

 

    

 

Večernji program održan je u prostoru Malog Caffea, na 3. katu GFOS-a, gdje je premijerno prikazan promotivni videouradak o Knjižnici koji je osmislio i režirao student diplomskoga studija Građevinarstvo, Hrvoje Knežević. Videorad je dostupan na mrežnoj i Facebookovoj stranici Knjižnice i na YouTube kanalu autora.

Središnji dio programa, glazbeni recital Poezija, vino i gitara, nastavljen je u istom prostoru, uz svijeće, vino i slane grickalice, u opuštenoj atmosferi koju su svojim nastupom napravili studenti i glazbenici Petra Olić i Marko Glavica. Uz duhovite dosjetke naizmjence su pjevali i recitirali neke od najpoznatijih pjesama naših poznatih pjesnika ( Ujevića, Matoša, Cesarića, Parun i dr.). 

 

  

 

Obilježavanja važnijih eko-datuma odgovarajućim tematskim izložbama knjiga

 

   

 

                       

 

Mjesec hrvatske knjige na GrAFOS-u

Ovogodišnji je Mjesec hrvatske knjige posvećen je kulturnoj baštini. Glavna je tema  Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Kutić za sebić (selfie kutak) u srednjovjekovnom ozračju i stol za učenje glagoljice:

 

   

 

                                            

 

Predstavljanja knjiga:

Markulak, D.: Me(n)talne konstrukcije

Šandrk Nukić, I.: poglavlje u knjizi Organizational culture

Mulabdić, M.: Ispitivanje tla u geotehničkom laboratoriju

Vukomanović, M.; Kolarić, S.; Radujković, M.: Priručnik organizacije građenja

Sorić, Z.; Kišiček, T.: Betonske konstrukcije 2

Kranjčević, J.: Zanemarena baština

   

 

Održana su tri predavanja i jedna radionica:

Zobundžija, Vesna: Upoznajte svoju knjižnicu! – radionica za brucoše 

Lukić, Milica: Simbolika brojeva u Bašćanskoj ploči

Lončar Vicković, Sanja: Jesmo li zaslužili baštinu?

Božić, Stipe: Sedam vrhova