Projekti u 2019.

   

 

Advent kreativnosti 2019.

 

Advent kreativnosti održao se od 16. do 20. prosinca na prostoru sveučilišnog kampusa, u prizemlju zgrade Građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Program je bio sastavljen od kombinacije kulturnih i umjetničkih, kreativnih i radioničkih te sajamskih aktivnosti u produkciji suorganizatora.

FLASHMOB 

Knjižnica GRAFOS-a organizirala je 16. prosinca, u sklopu Adventa kreativnosti, lijepo i prigodno iznenađenje u duhu predstojećih božićnih blagdana - flashmob sjajnih osječkih Lipaša, predvođenih dirigenticom Lidijom Neznanović, koji su zatečenim, ali oduševljenim studentima i djelatnicima otpjevali nekoliko božićnih pjesama. 

 

      

 

 

Adventski selfie kutić

Adventski kutić postavili smo prvi puta 2018. godine.  Same smo od kutija napravile kamin, složile drva i „vatricu“, donijele od kuće stolicu za ljuljanje i stolić, nekoliko knjiga, okitile bor i napravile pravi retro-adventski ugođaj. Uključile su se tada i druge službe na Fakultetu, svaki dan je netko donosio domaće božićne kekse i kolačiće. Slikali su se u adventskom selfie kutiću ne samo studenti, nego i profesori, njihova djeca, „tete“ iz referade, a dolazili su nam i studenti s drugih fakulteta.

Svoje selfije studenti su slali u inboks Facebook stranice Knjižnice, a fotografija s najviše lajkova nagrađena je ulaznicama za kino Uranija. Ove je godine najviše lajkova dobila fotografija koju je poslala Maja Zebić.

         

     

 

Mjesec hrvatske knjige na GRAFOS-u

   

Ovogodišnja je manifestacija Mjesec hrvatske knjige bila posvećena glazbi, s motom U ritmu čitanja!  

Tema je bila posebno inspirativna Knjižničnom vijeću koji je ponovo pripremio brojna događanja. Neke aktivnosti već su postale tradicionalne i prepoznatljive, kao npr. postavljanje selfie kutka u auli Fakulteta, tzv. Kutića za sebić, koji je, u skladu s temom i motom MHK, bio uređen kao DJ pult sa svim uobičajenim rekvizitima: gramofonima, miksetom, zvučnicima, pločama, disko kuglom, slušalicama, te najzanimljivijim – u metalnoj ploči izrezanim i led lampicama u boji osvijetljenim DJ Librom. Studenti su zamoljeni da se zamaskiraju, slikaju i pošalju svoje selfije Facebook stranici Knjižnice, a dvije slike s najviše lajkova nagradili smo majicom s logom DJ Libre.

 

 

 

U knjižnici su postavljene dvije izložbe: izložba vinila U ritmu Rock 'n' Rolla i izložba knjiga Književnost u glazbi i glazba u književnosti, gdje su izložene knjige koje su na bilo koji način povezane s glazbom.

 

 

Predstavljanje knjiga srijedom također je tradicionalna aktivnost kojom predstavljamo uglavnom nove knjige naših profesora, ali i novija stručna i znanstvena izdanja drugih autora koja su tematikom vezana uz nastavni plan i program na našem Fakultetu. Ove smo godine predstavili četiri knjige, odnosno poglavlje u knjizi naših profesora:

Davorin Penava, Ivica Guljaš, Filip Anić: Nonlinear Analysis of Structures

Marijana Hadzima Nyarko, Naida Ademović, Mario Jeleč: Konstrukcijska pojačanja zidanih zgrada : metode i primjeri

Dina Stober i Zlata Dolaček-Alduk: Renewable energy and landscape quality

Lidija Tadić, Marija Šperac, Barbara Karleuša, Josip Rubinić: Chapter 6:  Water quality status of Croatian surface water.

       

 

Najuspješniji događaj ovogodišnjeg MHK na GrAFOS-u, koji je privukao najveći broj studenata, bio je nastup stand up komičara Vlatka Štampara. Budući da je i sam arhitekt, bio je očigledno oduševljen prostorom Fakulteta i, motiviran brojnom i raspoloženom publikom, Štampar nam je poklonio nezaboravnu i ludo zabavnu večer u ugodnom ambijentu Malog Caffea.

   

 

Izuzetno uspješan bio je i glazbeno-scenski program koji smo organizirali za javnost u auli Fakulteta, a koji su popratili i lokalni mediji. Zajedničkim nastupom pod nazivom U ritmu glazbe, govora i pokreta, predstavili su se Plesni studio Broadway, bubnjarska skupina RITMOS, Break dance studio Blindovi i studenti Akademije za umjetnost i kulturu, Odsjeka za kazališnu umjetnost. Dugotrajan pljesak i ovacije na kraju priredbe bili su potpuno zasluženi, a svi su izvođači na kraju dobili zahvalnice i čokoladice.

   

 

Javnosti je bilo otvoreno i iznimno zanimljivo predavanje o dinamici izgradnje Pelješkog mosta, pod nazivom Most Pelješac – izgradnja u ritmu dinamičkog plana. Marko Šimac, dipl. inž. građ., voditelj projekta Cestovna povezanost južne Dalmacije u sklopu kojega se gradi most kopno - poluotok Pelješac i Davor Pavić, dipl. inž. građ. iz Hrvatskih cesta, inače bivši student Građevinskog fakulteta Osijek, tijekom predavanja su nam približili složenost projekta i upravljanje projektom primjenom informacijskih tehnologija.

     

 

Za studente su bile organizirane i dvije radionice koje su održale knjižničarke naše Knjižnice: Zrinka Barjaktarić pokazala je studentima Ritam pretraživanja informacija, a Vesna Zobundžija je na Dan hrvatskih knjižnica upoznala brucoše sa svim uslugama i aktivnostima koje im nudi knjižnica.

 

Svi studenti osječkog sveučilišta mogli su sudjelovati u pub kvizu koji se, također tradicionalno, održava u našem Malom Caffeu, a organizira ga Studentski zbor GrAFOS-a u suradnji s Knjižnicom. Pub kviz uvijek privuče veliki broj studenata, a za ovu je prigodu bio tematski ponajviše vezan uz književnost i glazbu. Najbolja ekipa nagrađena je ulaznicama za kino Uranija.

     

 

Mjesec hrvatske knjige na GrAFOS-u završio je pravom poslasticom za prijavljene studente i djelatnike osječkog sveučilišta - 12. studenog u Malom Caffeu, Branko Trajkov Trak, bubnjar popularne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje, održao je radionicu Izgradnja ritma zvukom i tišinom. Vrsni glazbenik, a pokazalo se i dobar pedagog, uveo nas je u čarobni svijet afričkih ritmova na autentičnim bubnjevima.

Nakon radionice, puni adrenalina i u dobrom raspoloženju, proslavili smo na prigodnom domjenku još jedan uspješan i programski bogat Mjesec hrvatske knjige na GrAFOS-u.

     

 

Humanitarni projekt "Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

 

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) pokrenula je 2013. godine projekt pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova u koji se naša knjižnica uključuje s početkom 2019. godine.

Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo. Od sredstava dobivenih prikupljanjem ove vrijedne sirovine, Udruga nabavlja skupe lijekove oboljelima od teških malignih bolesti. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača…

Pozvali smo studente, djelatnike i zainteresiranu javnost da ne bacaju plastične čepove nego ih sakupljaju i ubace u naše kutije koje smo postavili na tri "najprometnija" mjesta na Fakultetu. Početkom srpnja, kada su se kutije napunile, odnijele smo čepove u Policijsku upravu osječko-baranjsku, koja je partner na projektu i prosljeđuje ih Udruzi. Akcija se nastavlja......

 

 

Međunarodni dan darivanja knjigom

 

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece i odraslih te ih potaknuti da više čitaju.

Ove godine odlučili smo izaći iz prostora knjižnice i razmjenu knjiga učiniti vidljivijom i atraktivnijom – u holu u prizemlju Fakulteta postavili smo Starbooks stol s pripadajućim rekvizitima. Studenti i djelatnici donosili su svoje knjige za djecu i odrasle, slikovnice, beletristiku i sve što skuplja prašinu na policama, a odavno je pročitano i uzimali knjige koje je donio netko drugi. Zbog velikog interesa i brojnih upita, razmjena je produžena do 20. veljače. Knjige koje su ostale nakon razmjene poklonili smo knjižnici Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Čeminca (knjige za djecu i mlade), odnosno ginekološkom odjelu KBC-a (beletristiku). 

   

 

Mjesec hrvatskoga jezika  od 21. veljače do 17. ožujka

 

Instutut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je 2014. godine manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Manifestacija započinje 21. veljače, na dan kada se obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.

Dani hrvatskoga jezika, manifestacija koju je 1997. godine utemeljio Hrvatski sabor, traju od 11. do 17. ožujka.

Dana 15. veljače 2019. Hrvatski je sabor, na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, proglasio 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Cilj svih navedenih događanja i manifestacija je isticanje važnosti očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata, te upoznavanje javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i poviješću. Svi su Dani prigodno obilježeni u našoj knjižnici postavljanjem izložbe knjiga (jezični priručnici, rječnici, leksikoni i sl.) i instalacijom s "oblacima" u čitaonici koji su "nosili" informacije o nekim najčešćim pravopisnim i jezičnim pogreškama, odnosno s glagoljičnim slovima na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

      

 

Noć knjige na GrAFOS-u

 

Ovogodišnja tema Noći knjige, Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, odredila je i naš program:

Raspisali smo interni natječaj za likovni rad s temom Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa. Stigla su samo tri rada, ali sva tri vrlo kvalitetna pa su svi nagrađeni. Radove je pregledao i ocijenio stručni žiri sastavljen od tri akademska slikara, Roka Idžojtića, Stjepana Šandrka i Ide Đurkić, a najboljim radom proglašen je  Dobby, autorice Blaženke Maričević, dok su drugo mjesto osvojila preostala dva, podjednako dobra rada: Željka Lešić s Captain Marvel i Dominik Kaurić s Ezrom Scarlet.

 

 

U auli Fakulteta pripremili smo, na poticaj Vladimira Mosera, predavača na Fakultetu i velikog zaljubljenika u strip art, izložbu stripova i ilustracija skupine Novi kvadrat koje je godinama marljivo izrezivao i sakupljao. Najveći prostor dobili su pokretači i najistaknutiji članovi Novog kvadrata, Mirko Ilić i Igor Kordej.

      

 

Organizirali smo i radionicu crtanja stripa koju je vodila akademska slikarica Ida Đurkić za 10-ak zainteresiranih studenata i djelatnika. Radionica je bila vrlo uspješna i svi su polaznici bili zadovoljni stečenim znanjima.

     

 

U večernjim satima imali smo priliku slušati i gledati multimedijalno predavanje Nikole Horvata Croatian Long DistanceTrail i predstavljanje knjige Upoznaj Hrvatsku osobno, Teslin priručnik za hodače.

   

 

Noć knjige na GrAFOS-u završila je sjajnim koncertom studenata GRAFOS-a Petre Olić i Marka Glavice Čitaj! – Gledaj! – Slušaj! Pripremili su zanimljiv program sastavljen od evergreena iz filmskih hitova koji su snimljeni prema književnom djelu, a pjesme je pratila i video prezentacija.