Projekti u 2020.

35 godina Knjižnice GRAFOS i otvaranje Legere kluba

 

35. rođendan Knjižnice odlučili smo dostojno obilježiti i proslaviti. Organizirali smo dva događaja: turnir u stolnom tenisu za studente i djelatnike Fakulteta i otvaranje novog prostora u sklopu Knjižnice, s potpuno novim i drugačijim sadržajem.

 

Program je počeo 27. 2. u 9 sati izvlačenjem parova za turnir u stolnom tenisu. Najzanimljiviji su, očekivano, bili međusobni okršaji studenata i profesora - ali, popuštanja nije bilo! Od 16 prijavljenih natjecatelja, najbolji je bio student Igor Androš koji je bez izgubljenog seta osvojio prvo mjesto! 


U ženskoj konkurenciji nije, nažalost, bilo studentica, ali su žensku čast dostojno obranile 4 djelatnice Fakulteta. Prvo mjesto osvojila je knjižničarka Anđa Ćosić, na što smo osobito ponosni! 

 

            

 

U 11 sati počela je svečanost otvorenja Legere kluba, prostora za opuštena druženja i razonodu. Smješten pored čitaonice, od koje je odvojen staklenom stijenom, taj prostor pripada Knjižnici, ali je bio neiskorišten jer je prolazan i otvoren prema glavnom holu. Dugo se stvarala ideja o svojevrsnom dnevnom boravku za studente i djelatnike, prostoru u kojemu bi se neformalno mogli okupljati, družiti, pročitati dnevni tisak, časopis ili dobru knjigu. 

 

Taj nam se prostor činio idealnim za takve aktivnosti – odmor uz čitanje i razgovor u udobnim foteljama i počivaljkama, zabava u kutku s društvenim igrama ili  organiziranje  neformalnih razgovora i druženja studenata i profesora (npr. Znanost uz kavu, aktivnost koju organizira Udruga SGFOS). Knjižnični odbor (Vesna Zobundžija, Zlata Dolaček-Alduk i Ivana Šandrk Nukić) svoj je prijedlog iznio dekanu, prof. dr. sc. Damiru Varevcu, koji ga je s oduševljenjem prihvatio i na 35. rođendan Knjižnice, uz prisustvo prof. dr. art. Roberta Raponje, prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju, kolegica knjižničarki s drugih fakulteta osječkog sveučilišta i brojnih djelatnika i studenata našeg Fakulteta, svečano smo otvorili naš Legere klub! Naziv je dobio prema latinskom glagolu lego, legere = čitati, čime želimo naglasiti da mu je osnovna namjena poticanje na čitanje i zbog čega smo postavili i jednu policu s 40-ak knjiga beletristike, nekoliko časopisa i dnevnim tiskom. Međutim, svjesno i s namjerom iskorištena je asocijativnost tog naziva s talijanskim pridjevom leggero (lagan, slab) i posuđenicom iz franc. ležerno, odnosno, kako to mladi danas vole reći: opušteno!

 

I nakon svega - mali domjenak uz domaće pecivo i rođendansku tortu :)