Projekti u 2020.

 

ADVENT NA GRAFOSU

 

Adventski kutić GRAFOS-a ove smo godine uredili u Legere klubu. Pandemija koronavirusa i stroge epidemiološke mjere uzrokom su puno slabije posjećenosti nego prijašnjih godina. No studenti koji su dolazili u  Klub radi posudbe ili vraćanja knjiga, mogli su uživati u lijepom i toplom božićnom ugođaju koji je za njih pripremio Knjižnični odbor. Na adventskom kalendaru u obliku bora bile su obješene numerirane vrećice s čokoladicama i svakoga radnog dana prvi posjetitelj Kluba/Knjižnice otvorio je jedan paketić. 

 

             

 

Sv. Nikola posjetio je naš Legere klub i ispunio neke od želja koje su studenti napisali u Knjizi dojmova - mekanu, žutu dekicu i Monopoly Speed, "igru koju ćete završiti u manje od 10 minuta" (jer pauze između predavanja traju samo 15 minuta). Brucošica Sara pomogla je otvoriti pakete i spremiti poklone koji će, kao i ostale igrice i knjige, strpljivo čekati neka bolja vremena kada će se studenti opet moći okupljati i družiti u omiljenom klubu.
 
 
     

 

Tradicionalni selfie kutić bio je primjeren protekloj neobičnoj i nenormalnoj godini - dali smo napraviti selfie okvir s natpisom "Surviving 2020.!!!" i pozvali studente da se slikaju, pošalju nam fotografije na Facebook stranicu Knjižnice, a slika koja dobije najviše "lajkova" bit će nagrađena. Najposviđanija selfie fotografija i ove je godine bila ona koju su nam poslale studentice Sara Štroliga, Lucijana Pejić i Maja Zebić. 

 

       

 

 

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA GRAFOS-u 2020.

 

Programi ovogodišnjeg MHK posvećeni su planetu Zemlji, povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, pod motom: Razlistaj se!

Nažalost, s obzirom na pandemiju koja ne dozvoljava ni kratkoročno, a kamoli dugoročno planiranje, teško je bilo unaprijed organizirati bilo kakve aktivnosti. Ipak, prilagodili smo program epidemiološkoj situaciji i smanjili broj događanja, trudeći se pritom da i ove godine budu zanimljiva, edukativna i atraktivna.

Kao zelena knjižnica, koja i inače promiče ekološke teme i nastoji educirati i poticati studente na ekološki prihvatljivo ponašanje, temu Mjeseca hrvatske knjige povezali smo sa Svjetskim tjednom zelene gradnje koji je bio nešto ranije, od 21. do 25. rujna. U auli Fakulteta postavili smo izložbu o održivoj gradnji Zeleni materijali za održivi planet, predstavljajući tekstom i slikom odabrane primjere biofilnog projektiranja, samoodrživih kuća, konstrukcija od recikliranih materijala i ozelenjavanje krovova u projektima ekološke arhitekture.

 

 

U subotu, 17. listopada, organiziran je posjet OPG-u Čudesna šuma u Bilju, eko-imanju Maria Romulića, poznatog i priznatog osječkog fotografa, na kojemu se bavi organskom, eko proizvodnjom voća i povrća po principima biodinamičkog uzgoja. Domaćin nas je proveo po svom zaista čudesnom imanju i ispričao impresivnu priču od ideje do realizacije samoodržive ekološke farme. Čuli smo puno zanimljivih i korisnih informacija i iskustava o ekološkom uzgoju hrane, revitalizaciji zemljišta, permakulturi i bioraznolikosti, ali i o planovima da se na svom velikom imanju uskoro počne baviti agroturizmom, u čemu ima svesrdnu potporu i pomoć obitelji.

 

     

 

Najpopularniji hrvatski meteorolog Zoran Vakula bio je gost Mjeseca hrvatske knjige na GRAFOS-u 19. listopada pred punom (koliko smije biti) svečanom dvoranom Mursa. Kao dobitnik ovogodišnje "EMS Broadcast Meteorologist Award 2020" - nagrade za izvanredno životno postignuće u spajanju meteorologije i medija, svojim je predavanjem pokazao kako to izgleda kad se stručna i znanstvena utemeljenost kombinira s izvrsnošću u prezentaciji, vještim i laganim načinom komunikacije. Naslovivši duhovito svoje predavanje KLIMAmo se!, Vakula je sat vremena zanimljivo i nadahnuto govorio o meteorologiji, klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju te što mi možemo učiniti za zdraviji planet. Svaki, pa i najmanji koračić u tom smjeru je bitan ako djelujemo zajedno i ako počnemo odmah!

Jedan smo takav koračić i mi napravili organiziravši IzazovOdrži drvo“, kojim smo izazvali studente druge godine sveučilišnog preddiplomskog studija Građevinarstvo da preuzmu i njeguju mlado stabalce lipe i sačuvaju ga za sljedeću generaciju kojoj će ga predati iduće godine. Oni će ga pak njegovati za sljedeću generaciju ili, ako bude dovoljno veliko za sadnju, posaditi iza Fakulteta. Studentica Petra Jagnjić dobrovoljno se javila kao prva „šaptačica“ našoj lipi, želimo joj puno uspjeha i sreće.

 

                                   

 

U ponedjeljak, 26. listopada, imali smo veliko zadovoljstvo poslušati zanimljivo predavanje dr. sc. Ivana Ambroša, direktora Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca i dr. sc. Josipa Faletara, predsjednika Uprave Spačve d.d. Vinkovci. Predavanje Raspolaganje drvnom sirovinom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, "zemlji hrasta", sjajno se uklopilo u temu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige i moto Razlistaj se!

Slijedeći misiju Centra, jačanje inovacijskog potencijala za napredno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo, dr. sc. Ambroš je naglasio:

"Pokretanjem Studija drvne tehnologije u Vinkovcima, izgradnjom i opremanjem Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, povezivanjem gospodarstva i znanosti kroz projekte istraživanja, razvoja i inovacija IRI, HORIZON2020 i Obzor2020 Rosewood Network - Sustainable Wood for Europe Centar kompetencija, jačamo lanac vrijednosti šumarstva i drvne industrije, od stabla u šumi, sve do proizvoda visoke dodane vrijednosti i visokog stupnja finalizacije za napredno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo."

U ugodnom ambijentu Legere kluba, nakon predavanja smo s našim gostima razgovarali o održivom razvoju i pametnom korištenju resursa, ali i o suradnji naših institucija i pripremi zajedničkih projekata.

 

     

 

Sljedećeg ponedjeljka, 2. studenog, organizirali smo za studente sveučilišnog diplomskog studija Građevinarstvo prikazivanje filma "Beskonačna sreća", zahvaljujući razumijevanju i susretljivosti Kina Urania & Kinematografi Osijek Zbog ograničenog broja mjesta nisu, nažalost, mogli biti prisutni svi koji su željeli pogledati ovaj dugometražni dokumentarni film o "najboljoj rezidencijalnoj zgradi na svijetu”, slavnoj 8 Tallet (Osmici) smještenoj u predgrađu Copenhagena. Projektirao ju je nagrađivani arhitekt Bjarke Ingels, a inspirirana je upravo konceptom permakulture.

Film su realizirali Ila Bêka i Louise Lemoine, umjetnički i životni partneri, arhitekti i dokumentaristi koji iznalaze nove narativne filmske forme o suvremenoj arhitekturi. "Beskonačna sreća" je uvrštena u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a donosi zavodljivu, simpatičnu i pamtljivu priču o slavnoj zgradi i njezinim stanovnicima. Osmica, osim što je dom svojim stanarima, istodobno je i turistička atrakcija, svojevrstan sociološki eksperiment, ali i neiscrpna inspiracija.

 

  

 

Mjesec hrvatske knjige na GRAFOS-u zaključili smo 9. studenog sadnjom mladog drveta crvenolisnog javora koje je Knjižnični odbor donirao Fakultetu. Javor je preseljen iz Drinske ulice u novo okruženje i odsad će uljepšavati zelenu površinu iza Fakulteta. Da sve bude odrađeno u skladu s pravilima struke, pobrinuli su se djelatnici Unikoma, na čemu smo iskreno zahvalni.

Sadnja javora organizirana je na dan kada smo se prije godinu dana uključili u akciju sadnje drveća u kampusu i posadili ispred Fakulteta stablo ginka. Zahvaljujemo i studentima i profesoricama koje su nam se pridružile na našoj maloj svečanosti povodom zatvaranja Mjeseca hrvatske knjige na GrAFOS-u.

 

 

 

Nadamo se i vjerujemo da će MHK sljedeće godine imati više publike, zajedničkih aktivnosti i druženja.

 
 

35 godina Knjižnice GRAFOS i otvaranje Legere kluba

 

35. rođendan Knjižnice odlučili smo dostojno obilježiti i proslaviti. Organizirali smo dva događaja: turnir u stolnom tenisu za studente i djelatnike Fakulteta i otvaranje novog prostora u sklopu Knjižnice, s potpuno novim i drugačijim sadržajem.

 

Program je počeo 27. 2. u 9 sati izvlačenjem parova za turnir u stolnom tenisu. Najzanimljiviji su, očekivano, bili međusobni okršaji studenata i profesora - ali, popuštanja nije bilo! Od 16 prijavljenih natjecatelja, najbolji je bio student Igor Androš koji je bez izgubljenog seta osvojio prvo mjesto! 


U ženskoj konkurenciji nije, nažalost, bilo studentica, ali su žensku čast dostojno obranile 4 djelatnice Fakulteta. Prvo mjesto osvojila je knjižničarka Anđa Ćosić, na što smo osobito ponosni! 

 

            

 

U 11 sati počela je svečanost otvorenja Legere kluba, prostora za opuštena druženja i razonodu. Smješten pored čitaonice, od koje je odvojen staklenom stijenom, taj prostor pripada Knjižnici, ali je bio neiskorišten jer je prolazan i otvoren prema glavnom holu. Dugo se stvarala ideja o svojevrsnom dnevnom boravku za studente i djelatnike, prostoru u kojemu bi se neformalno mogli okupljati, družiti, pročitati dnevni tisak, časopis ili dobru knjigu. 

 

Taj nam se prostor činio idealnim za takve aktivnosti – odmor uz čitanje i razgovor u udobnim foteljama i počivaljkama, zabava u kutku s društvenim igrama ili  organiziranje  neformalnih razgovora i druženja studenata i profesora (npr. Znanost uz kavu, aktivnost koju organizira Udruga SGFOS). Knjižnični odbor (Vesna Zobundžija, Zlata Dolaček-Alduk i Ivana Šandrk Nukić) svoj je prijedlog iznio dekanu, prof. dr. sc. Damiru Varevcu, koji ga je s oduševljenjem prihvatio i na 35. rođendan Knjižnice, uz prisustvo prof. dr. art. Roberta Raponje, prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju, kolegica knjižničarki s drugih fakulteta osječkog sveučilišta i brojnih djelatnika i studenata našeg Fakulteta, svečano smo otvorili naš Legere klub! Naziv je dobio prema latinskom glagolu lego, legere = čitati, čime želimo naglasiti da mu je osnovna namjena poticanje na čitanje i zbog čega smo postavili i jednu policu s 40-ak knjiga beletristike, nekoliko časopisa i dnevnim tiskom. Međutim, svjesno i s namjerom iskorištena je asocijativnost tog naziva s talijanskim pridjevom leggero (lagan, slab) i posuđenicom iz franc. ležerno, odnosno, kako to mladi danas vole reći: opušteno!

 

I nakon svega - mali domjenak uz domaće pecivo i rođendansku tortu :)