Projekti u 2021.


 

NOĆ KNJIGE NA GRAFOS-u 2021.

 

Jubilarna, deseta Noć knjige bila je posvećena ljekovitoj moći knjiga i čitanja, a zaštitno je lice bila simpatična pripovjedačica Knjiguška. 
Nažalost, i ove smo godine program morali prilagoditi epidemiološkim mjerama pa se nismo mogli družiti uživo. Međutim, za studente i djelatnike GRAFOS-a Knjižnični je odbor pripremio nekoliko aktivnosti u kojima su mogli sudjelovati.
Budući da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja, pozvali smo studente i djelatnike Fakulteta da preporuče jedni drugima knjigu - knjigu koja ih je oduševila, zaokupila, promijenila ili samo dobro zabavila i opustila. Na dva mjesta na Fakultetu postavili smo kutije u koje su ljubitelji knjiga ubacivali papiriće s naslovima koje žele preporučiti. Na sam Svjetski dan knjige, 23. travnja, kada se obilježava i Noć knjige, objavili smo na mrežnoj stranici knjižnice i na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu popis od 34 knjige koje su ostavile trag, probudile emocije ili potaknule na razmišljanje.

 

              

 

Sljedeću aktivnost nazvali smo I riječ pričom postade. Storytelling ili pričanje priča je nešto što svi radimo cijeli život. Međutim, prava, dobra priča mora imati veze s temom o kojoj se piše i poantu, odnosno ključnu poruku koju čitatelj treba zapamtiti. Treba imati strukturu kako bi se lakše pratio tijek priče i bolje uočila bit. Pokušali smo navesti studente, barem one koji redovito borave u našem Legere klubu, da zajedno napišu priču. Na ploču smo, tek da damo početni impuls, napisali naslov i prvu rečenicu. Daljnji tijek priče odredili su studenti koji su dopisivali po jednu ili dvije rečenice i tako trebali privesti priču do kraja. “Priča” je također objavljena, iako baš nije zadovoljavala kriterije koji su zadani na početku.

 

       

 

Noć knjige na GRAFOS-u okrunili smo video uratkom koji smo namijenili svima koji vole poeziju i glazbu i u skladu s temom Noći knjige nazvali ga Terapija stihom. Premda su mnogi pjesnici svoje najpoznatije pjesme sastavili na vrhuncu očaja (ili možda baš zato), dokazano je da čitanje i pisanje poezije ima terapijski učinak, pozitivno djeluje na psihu, smanjuje stres i pomaže u izražavanju osjećaja.
Angažirali smo stoga Knjigušku, “pripovjedačicu, ljekovitih priča krojačicu, iscjeliteljicu staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova!“ da pročita romantične ljubavne priče velikih ruskih pjesnika Konstantina Simonova i Sergeja Jesenjina. Priče i prekrasne stihove koje su posvetili svojim muzama pročitali su studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka Mateja Tustanovski i Petar Sekelez. Mladi glumci imali su i glazbenu pratnju, također studente Akademije, Domagoja Rodića na bisernici i Ivana Antičevića na bugariji. Duboko smo zahvalni na suradnji i njima i njihovim mentorima, magistri Seleni Andrić i maestru Mladenu Tutavcu, koji je bio i glavni meštar za snimanje i montiranje videa. Video poezije i glazbe dostupan je na Facebook stranici Knjižnice GRAFOS i na YouTube kanalu Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek:

https://www.youtube.com/watch?v=wESyOxf3Jgs

 

           

 

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA (11. do 17. ožujka)

 

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOGA JEZIKA 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave 'Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika' iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Već tradicionalno, u čitaonici iznad stolova vise „oblaci“ s odabranim primjerima pravopisnih i gramatičkih pogrešaka i pravilnim rješenjima.

Tijekom trajanja Mjeseca hrvatskoga jezika objavljivali smo na Facebook stranici knjižnice postere s primjerima jezičnih pogrešaka studenata koje su izdvojili naši profesori kao najčešće te zanimljive izraze i stručne termine s objašnjenjima koje smo preuzeli iz Jezičnog savjetnika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Strune, terminološke baze hrvatskoga strukovnog nazivlja.

 

         

 

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGOM (14. veljače)

 

14. veljače nije samo Dan zaljubljenih! Na taj dan slavimo i ljubav prema knjizi i čitanju. 
Naša knjižnica od 2018. godine organizira tim povodom razmjenu knjiga među studentima i djelatnicima Fakulteta. Zamolili smo sve naše korisnike da donesu knjige koje su pročitali i više im ne trebaju i ostave ih na našem Starbooks Library stolu u holu Fakulteta. Zbog epidemioloških mjera, knjige su morale odležati tri dana pa su nakon toga mogli odabrati i ponijeti one koje su im se svidjele.
Knjige koje su nakon razmjene preostale, darovali smo Maloj knjižnici Ernestinovo.

     

 

2021. -GODINA ČITANJA

 

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.
Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem te povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala.
Knjižnica GRAFOS-a planira obilježiti Godinu čitanja različitim aktivnostima - od prigodnih objava na mrežnoj stranici i društvanim mrežama, do organiziranja online događanja ili druženja uživo u Legere klubu, koliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija. Za početak smo u našem Klubu uredili kutić za čitanje knjiga gdje smo smjestili i policu za Bookcrossing - policu s knjigama koje se slobodno mogu posuditi, pročitati i vratiti ili donijeti svoju knjigu i ostaviti je drugima na korištenje.