Studentski kongres GEOREKS - 2015


IX. Regionalni kongres studenata geotehnoloških fakulteta

Organizator IX. Regionalnog kongresa studenata geotehnoloških fakulteta bio je Fakultet arhitekture, građevinarstva i geodezije u Sofiji. Zahvaljujući angažiranosti studenata i mentora te financijskoj potpori sponzora nastavljena je tradicija i ostvaren cilj kongresa – upoznavanje i učenje o geotehničkim problemima u različitim zemljama, poboljšanje komunikacijskih vještina i stjecanje iskustva u predstavljanju vlastitih radova te druženje i povezivanje studenata iz različitih regija. Na ovogodišnjem je kongresu sudjelovalo ukupno 25 timova, odnosno 80 studenata i mentora iz 6 različitih zemalja.

 

U dogovoru s mentorom, mr. sc. Maričićem, tim iz Osijeka višesatno je putovanje u Sofiju podijelio na dva dana. Tako je studentima omogućeno da upoznaju i obiđu kulturne znamenitosti Niša, jednog od najstarijih gradova na Balkanu.

 

Konferencija studenta službeno je započela u petak, 10.7.2015. okupljanjem studenata pred Fakultetom arhitekture, građevinarstva i geodezije u Sofiji uz kratki obilazak i razgledanje laboratorija. Nakon toga uslijedila ja vožnja do Borovetsa, najpoznatijeg i najstarijeg bugarskog zimovališta, te smještaj u hotelu Samokov. U večernjim satima održana je zajednička večera, a potom upoznavanje i druženje studenata.

 

Idući je dan (subota 11.7.2015,) započeo radno. Nakon pozdrava dobrodošlice i uvodnih predavanja organizatora studenti su započeli s predstavljanjem svojih radova odnosno rezultata istraživanja. Radovi su bili raspoređeni u 4 kategorije: mehanika tla i stijena, stabilnost kosina, inženjerska geologija i hidrogeologija te tehnike u geotehnici. Do popodnevnih sati predstavljani su radovi prve dvije kategorije, a slobodno je vrijeme nakon ručka bilo namijenjeno za izlet tj. vožnju gondolama. Nakon 25 minutne vožnje gondolom i prijeđenih 4827 metara svi su su uživali u pogledu s planine Rila. U večernjim satima studenti i mentori opustili su se u lokalnom disco klubu uz ples i pjesmu.

 

Nedjelja, 12.7.2015., je također započela radno. Održana su preostala izlaganja studenata. U kategoriji inženjerska geologija i hidrogeologija rad osječkog tima pod nazivom „Hidrotehnički nasipi u obrani od poplava“ predstavila je studentica Valentina Sekelj. U njegovoj izradi, prikupljanju i obradi podataka sudjelovale su studentice Lucija Kordić i Valentina Sekelj i nastavnik-mentor Siniša Maričić. Slobodno vrijeme nakon službenog dijela bilo je ispunjeno sportskim aktivnostima. Na bazenu hotela Samokov organizirano je natjecanje u vaterpolu, a sudionici konferencije mogli su zaigrati stolni tenis i G-bowling. Navečer je održana svečana večera uz Dj-a i poznate balkanske pjesme.

 

Zadnji dan konferencije, ponedjeljak 13.7. 2015., obilježila su izlaganja sponzora i dodjela diploma svim sudionicima. Osječki je tim povratak također podijelio na dva dana. Organizirano je noćenje u hostelu u Sofiji. Studentice su u dogovoru s mentorom obišle glavni grad Bugarske, Sofiju, a na povratku i Beograd.

 

Valentina Sekelj

Siniša Maričić

 

Slike i članak u PDF formatu pregledajte ovdje.