SGFOS


INTERNET STRANICE UDRUGE SGFOS

 

O udruzi SGFOS

 

Udruga SGFOS je neprofitna organizacija nastala 2013. godine. Trenutačno broji više od trideset aktivnih članova, uglavnom studenata preddiplomskog i diplomskog studija Građevinskog fakulteta, a od prošle godine i studenata Arhitekture i urbanizma. Udruga je otvorena za članstvo svih zainteresiranih građana Republike Hrvatske, a ne izostaje ni pomoć bivših studenata Građevinskog fakulteta u Osijeku koji djeluju kao počasni članovi udruge.

 

Rad u udruzi je dobrovoljan, a područje rada obuhvaća ponajviše struku no ni ostale djelatnosti nisu zanemarene. Djelovanje udruge je na području građevinskog fakulteta, Osječkog sveučilišta pa i samog grada Osijeka. Glavni projekti kojima se udruga bavi jesu ISUCCES, Znanost uz kavu i Špageti, a javljaju se tu i brojne humanitarne akcije. 

 

 Popis članova udruge SGFOS

 

  • Kontakt:

 

Službena stranica: https://sgfos.com/ 

Facebook: https://www.facebook.com/gfosisucces/

Instagram: https://www.instagram.com/gfos.isucces/

e-mail: usgfos@gmail.com

 

Ciljevi Udruge su:

 

Glavni ciljevi udruge jesu promicanje građevine kao struke, a samim time doprinijeti razvoju struke i obrazovanja. Jednako tako je bitno poticanje studenata na mobilnost te omogućavanje multikulturalne interakcije. Iz razloga što brojni projekti kojima se udruga bavi zahtijevaju timski rad, udruga ojačava svijest istoga, a samim time uspostaviti i usavršiti suradnju sa sličnim udruženjima i ustanovama.

 

Konferencija ISUCCES je temeljni razlog nastanka udruge, što potiče studente na usavršavanje komunikacijskih sposobnosti i organizacijskih vještina. Pa tako i širenje poznanstava i stvaranje kontakata i veza između studenata Građevinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i studenata drugih kako hrvatskih tako i inozemnih Sveučilišta.

 

Neizostavno je napomenuti promicanje vrijednosti grada, županije i regije te turizma istog lokaliteta. Poticanje na važnost recikliranja i korištenje recikliranog materijala, ali i podržavanje i osnaživanje kampanje Kupujmo hrvatsko.

 

 

Aktivnosti udruge:

 

Špageti natjecanje:

 

Špageti je natjecanje u kojemu mogu učestvovati svi studenti preddiplomskog i stručnog studija građevinarstva te studija arhitekture. Cilj ovog projekta je potaknuti studente na promišljanje o konstrukciji, prijenosu opterećenja te ekonomičnosti konstrukcije, istovremeno misleći na njezinu estetiku.

Studenti formiraju tim od dvije osobe te imaju za zadatak u zadanom roku i prema unaprijed određenim pravilima izraditi model mosta od špageta. Udruga osigurava sav potreban materijal za izradu, a natjecatelji mogu unaprijed pripremiti kalupe ili nacrte prema kojima će izraditi konstrukciju mosta. Nakon završetka izrade, mjeri se težina te ocjenjuju izgled i nosivost mosta. Pobjedu odnosi konstrukcija koja prema ova tri kriterija ima najveći zbroj bodova. Za tri najbolja modela osigurane su vrijedne nagrade, a svi sudionici dobijaju certifikat za sudjelovanje.

 

 

Humanitarne akcije:

 

Osim projekata vezanih za studentski život, članovi udruge SGFOS nastoje osluškivati i potrebe najugroženijih članova naše zajednice. Iz tog razloga nerijetko se organiziraju humanitarne akcije, koje imaju vrlo veliki odaziv, kako studenata i zaposlenika Građevinskog fakulteta, tako i ostalih građana grada Osijeka.

Do sad je organizirano nekoliko akcija prikupljanja knjiga, prehrambenih proizvoda i odjeće za potrebite. Osim akcija ovog tipa, organizirano je i druženje sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, u kojemu su uživali i naši volonteri i štićenici Centra.

 

 

Nagrada „Ruđer Bošković“

 

Osim raznih projekata, humanitarnih i sličnih akcija, udruga svake godine nagrađuje djelatnike našeg fakulteta. Nagrada „Ruđer Bošković“ osnovana je 2015. Godine, s namjerom da oda priznanje profesorima i asistentima kod kojih se može prepoznati veliko zalaganje u svakodnevnom radu te briga o studentima. Na ovaj način studenti i članovi udruge SGFOS žele zahvaliti djelatnicima fakulteta na nesebičnoj pomoći i podršci tijekom studiranja. Nagradu su do sada dobili: izv. prof. dr. sc. Dragan Morić, dipl. ing. građ; doc. dr. sc. Ivan Kraus, mag. ing. aedif; izv. prof. dr.sc. Hrvoje Krstić,  dipl. ing. građ.