SGFOS


Udruga SGFOS je neprofitna organizacija nastala 2013. godine. Trenutačno broji više od dvadeset aktivnih članova, uglavnom studenata preddiplomskog i diplomskog studija građevine i studenata preddiplomskog studija Arhitekture i urbanizma. Udruga je otvorena za članstvo svih zainteresiranih građana Republike Hrvatske, a ne izostaje ni pomoć bivših studenata Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku koji djeluju kao počasni članovi udruge.

 

Rad u udruzi je dobrovoljan, a područje rada obuhvaća ponajviše struku no ni ostale djelatnosti nisu zanemarene. Djelovanje udruge je na području Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, Osječkog sveučilišta pa i samog grada Osijeka. Glavni projekti kojima se udruga bavi jesu ISUCCES, Znanost uz kavu, Špageti sudjelovanje na raznim stručnim konferencijama i Građevinijada/Arhitekturijada, a javljaju se tu i brojne humanitarne akcije. 

 

  • Kontakt:

 

Facebook: https://www.facebook.com/sgfos

Instagram: https://www.instagram.com/udruga_sgfos/

e-mail: usgfos@gmail.com

 

Ciljevi Udruge su:

 

Glavni ciljevi udruge jesu promicanje građevine kao struke, a samim time doprinijeti razvoju struke i obrazovanja. Jednako tako je bitno poticanje studenata na mobilnost te omogućavanje multikulturalne interakcije. Iz razloga što brojni projekti kojima se udruga bavi zahtijevaju timski rad, udruga ojačava svijest istoga, a samim time uspostaviti i usavršiti suradnju sa sličnim udruženjima i ustanovama.

 

Konferencija ISUCCES je temeljni razlog nastanka udruge, što potiče studente na usavršavanje komunikacijskih sposobnosti i organizacijskih vještina. Pa tako i širenje poznanstava i stvaranje kontakata i veza između studenata Građevinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i studenata drugih kako hrvatskih tako i inozemnih Sveučilišta.

 

Neizostavno je napomenuti promicanje vrijednosti grada, županije i regije te turizma istog lokaliteta. Poticanje na važnost recikliranja i korištenje recikliranog materijala, ali i podržavanje i osnaživanje kampanje Kupujmo hrvatsko.

 

 

Aktivnosti udruge:

 

Špageti natjecanje:

 

Špageti je natjecanje u kojemu mogu učestvovati svi studenti preddiplomskog i stručnog studija građevinarstva te studija arhitekture. Cilj ovog projekta je potaknuti studente na promišljanje o konstrukciji, prijenosu opterećenja te ekonomičnosti konstrukcije, istovremeno misleći na njezinu estetiku.

Studenti formiraju tim od dvije osobe te imaju za zadatak u zadanom roku i prema unaprijed određenim pravilima izraditi model mosta od špageta. Udruga osigurava sav potreban materijal za izradu, a natjecatelji mogu unaprijed pripremiti kalupe ili nacrte prema kojima će izraditi konstrukciju mosta. Nakon završetka izrade, mjeri se težina te ocjenjuju izgled i nosivost mosta. Pobjedu odnosi konstrukcija koja prema ova tri kriterija ima najveći zbroj bodova. Za tri najbolja modela osigurane su vrijedne nagrade, a svi sudionici dobijaju certifikat za sudjelovanje.

 

 

Humanitarne akcije:

 

Osim projekata vezanih za studentski život, članovi udruge SGFOS nastoje osluškivati i potrebe najugroženijih članova naše zajednice. Iz tog razloga nerijetko se organiziraju humanitarne akcije, koje imaju vrlo veliki odaziv, kako studenata i zaposlenika Građevinskog fakulteta, tako i ostalih građana grada Osijeka.

Do sad je organizirano nekoliko akcija prikupljanja knjiga, prehrambenih proizvoda i odjeće za potrebite. Osim akcija ovog tipa, organizirano je i druženje sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, u kojemu su uživali i naši volonteri i štićenici Centra.

 

Građevinijada:

 

Građevinijada je šestodnevna edukativno- sportska manifestacija sa dugom tradicijom održavanja. Na događaju se svake godine okuplja oko 1500 studenata građevinskih, arhitektonskih i geodetskih fakulteta i visokih škola.

Kroz druženje, sport i edukaciju, tijekom pet dana, koliko Građevinijada traje, ostvaruje se velika mreža poznanstava, što rezultira novim zajedničkim idejama, doprinosi se građevinskoj praksi, širi se suradnja između sveučilišta te se ostvaruju drugi oblici suradnje. 

 

Nagrada „Ruđer Bošković“

 

Osim raznih projekata, humanitarnih i sličnih akcija, udruga svake godine nagrađuje djelatnike našeg fakulteta. Nagrada „Ruđer Bošković“ osnovana je 2015. Godine, s namjerom da oda priznanje profesorima i asistentima kod kojih se može prepoznati veliko zalaganje u svakodnevnom radu te briga o studentima. Na ovaj način studenti i članovi udruge SGFOS žele zahvaliti djelatnicima fakulteta na nesebičnoj pomoći i podršci tijekom studiranja. Nagradu su do sada dobili: izv. prof. dr. sc. Dragan Morić, dipl. ing. građ; doc. dr. sc. Ivan Kraus, mag. ing. aedif; izv. prof. dr.sc. Hrvoje Krstić,  dipl. ing. građ.