ANKETA


Anketni upitnik o participaciji građana u fiskalnoj politici i proračunskim procesima.

Drage studentice i studenti,

Obraćamo Vam se s molbom da popunite anketni upitnik o participaciji građana u fiskalnoj politici i proračunskim procesima.

Participacija građana je nužna kako bi se ostvarile zdrave, učinkovite i pravedne javne financije, usklađene s mogućnostima i potrebama društva. Ona podrazumijeva različite načine na koje građani direktno komuniciraju s javnim vlastima o pitanjima javnih financija (npr. koliko će poreza plaćati bogatiji, a koliko siromašniji građani, hoće li se više ili manje javnih sredstava trošiti na obrazovanje ili na obranu, hoće li se država više ili manje zaduživati, tko će snositi teret tog zaduživanja, i sl.).

 

Kako bi potakao građane da participiraju u fiskalnoj politici i proračunskim procesima, Institut za javne financije analizira stanje u Hrvatskoj i za potrebe te analize anketira studente završnih godina različitih fakulteta.

Bile bismo Vam zahvalne ukoliko biste mogli najkasnije do 25. siječnja 2015. ispuniti anketni upitnik koji je dostupan na https://www.surveymonkey.com/s/participacija_gradjana.

Ispunjavanje upitnika Vam ne bi trebalo oduzeti više od pet minuta, a molimo Vas da ne odustanete od ispunjavanja čak ni ako ne znate baš ništa o tim temama. Kako bismo mogli što učinkovitije poticati participaciju građana, bitno nam je prvo utvrditi stanje, posebice u mlađoj populaciji koju i Vi predstavljate, jer upravo ćete Vi još dugo snositi posljedice trenutno nezdravih, neučinkovitih i nepravednih javnih financija.

 

Ukoliko imate bilo kakvih potpitanja, slobodno se javite na donje e-mail adrese.

Unaprijed zahvaljujemo na ispunjavanju upitnika,

 

Katarina Ott i Mihaela Bronić
kott@ijf.hrmihaela@ijf.hr

Voditeljice istraživanja