CEEPUS PROGRAM


 

 

O PROGRAMU CEEPUS

 

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) regionalni je program akademske mobilnosti koji je započeo je s provedbom 1. prosinca 1994. godine. Hrvatska je potpisala Ugovor CEEPUS 1995. godine, a uz Hrvatsku u programu sudjeluju države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj godini 2009./2010. programu je pristupilo i Sveučilište u Prištini na Kosovu, a u akademskoj godini 2011./2012. Moldavija.

 

 

Dana 1. svibnja 2011. godine na snagu je stupio ugovor CEEPUS III na razdoblje od sedam godina. Ugovor CEEPUS III naglasak stavlja na razvoj združenih studija i na suradnju u okviru 9. prioritetnog područja "Ljudi i vještine" Strategije EU-a za podunavlje (EUSDR).

Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj promicanje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. CEEPUS mrežu čine najmanje tri člana iz najmanje dvije države članice CEEPUS-a, pri čemu jedan član ima ulogu koordinatora mreže. U praksi je broj članova unutar mreže mnogo veći. Koordinatori i partneri mogu biti visoka učilišta i njihove sastavnice. Osim mobilnosti koje se ostvaruju kroz mreže, u okviru CEEPUS-a moguće je ostvariti i mobilnosti izvan mreža (slobodnjaci, odnosno freemoveri).  

 

 

STIPENDIJE

 

Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti za „jedan mjesec stipendije“. Zemlje također određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Visina stipendije ovisi o pojedinoj zemlji i mora biti dostatne za potrebe mobilnosti. Studenti, naglašavamo, ne plaćanja nikakve školarine.

Ovdje možete vidjeti iznose stipendije i prava CEEPUS-ovih stipendista u određenoj zemlji. Neke zemlje potpisnice ugovora CEEPUS  pokrivaju troškove puta svojim odlaznim stipendistima.

 

 

Građevinski fakultet Osijek, Zavod za hidrotehniku i zaštitu sudjeluje u mreži CEEPUS III:

CIII-HU-0028-11-1718

U okviru ove mreže studenti i nastavnici imaju mogućnost  boraviti i studirati (mjesec dana, jedan semestar) ili sudjelovati u ljetnim školama u nekoj od zemalja, a zauzvrat mi ćemo ugostiti profesore i studente.

 

Više informacija o tome kako se uključiti u ovu CEEPUS program možete dobiti od kordinatorice na GFOS-u:

 

Mr. sc. Ivanka Stipančić-Klaić

istipan@gfos.hr

 

ili u Uredu za projekte, međunarodnu suradnju i suradnju s gospodarstvom (II.33)