Domaće baze i mrežni izvori

 

Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu

 

Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ured za koordinaciju nabave e-izvora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu preuzima nekadašnju ulogu MZOS-a, kao i ulogu Centra za online baze podataka koji je na razini Republike Hrvatske pružao tehničku pomoć pri osiguravanju pristupa online bazama.

 

 

 


 Hrvatska znanstvena bibliografija

 

 

Hrvatska znanstvena bibliografija (CROatian Scientific Bibliography) CROSBI, koja na jednom mjestu okuplja cjelovitu i sveobuhvatnu znanstvenu publicistiku hrvatskih istraživača, sadrži podatke o više od 520.000 radova hrvatskih znanstvenika.

 

 

 

HRČAK

 

 

Hrčak je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Korisnicima omogućuje lagano pronalaženje časopisa i radova putem prebiranja (prema abecedi ili prema području znanosti) ili pretraživanja prema raznim poljima. Urednicima časopisa Hrčak nudi alat kojim će besplatno i lako objaviti svoj časopis u elektroničkom obliku ili postojećem elektroničkom časopisu dodati mogućnost pronalaženja i pretraživanja te mu povećati vidljivost i utjecaj.

Svim zaintresiranim informacijskim servisima Hrčak putem OAI-PMH protokola nudi metapodatke o svakom časopisu i svakom članku izrađene prema Dublin Core standardu.

 

 

 

  PERO

 

PERO je pretraživač elektroničkih časopisa koji nudi poveznice na sve on-line časopise s cjelovitim tekstom koji su dostupni hrvatskoj akademskoj zajednici.