Posudba za studente

PRAVILA POSUDBE U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19:

 

Da biste mogli posuđivati knjige, morate prvo OBNOVITI UPIS ZA TEKUĆU AKADEMSKU GODINU. Obavezno ponijeti indekse!
U knjižnici mogu biti NAJVIŠE DVA studenta/ice!

 

Posudba i vraćanje građe radi se prema posebnim pravilima, sukladnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

     1. Knjige, koje želite posuditi, morate najprije zatražiti:

     2. Knjige ćemo pripremiti i obavijestiti vas kada možete doći po njih. Čekat će vas zapakirane u vrećice s vašim imenom u Legere klubu, u kutiji za posudbu. Knjige koje vraćate samo ostavite u kutiji za povrat knjiga, mi ćemo vas razdužiti prema bar kodu u knjizi, ne trebate se dodatno javljati knjižničarkama.

     3. Za rad u čitaonici morate se također najaviti e-poštom ili na FB stranicu Knjižnice. Pri ulasku u čitaonicu obavezno dezinficirajte ruke, morate nositi maske i upisati podatke u pripremljen obrazac u čitaonici te sjesti na posebno označena radna mjesta.

     4. Ako se trebate upisati ili nas želite nešto pitati ili dogovoriti se, dođite do pulta, za prvi radni stol sa zaštitom od pleksiglasa.

     5. Koristite online usluge koje vam nudimo na mrežnoj stranici Knjižnice, u gornjem izborniku odaberite Knjige i pogledajte e-izvore koji su dostupni u cjelovitom tekstu, a u Usluge za studente > Edukacija korisnika naći ćete razne korisne upute i poveznice koje vam mogu pomoći pri pisanju radova.
 
     6. Pratite redovito mrežnu i Facebook stranicu Knjižnice putem kojih ćemo vas obavještavati o mogućim daljnjim izmjenama u radu i uslugama knjižnice prema uputama nadležnih tijela.

 


Pravila posudbe građe za studente Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek:

  • Pravo upisa u knjižnicu ima svaki student upisan u tekuću školsku godinu, što dokazuje predočenjem indeksa. U indeks se, na posljednju stranicu, udara žig s natpisom: Knjižnica GrAFOS Osijek – posuđuje. Osnovni podatci o studentu (ime i prezime, broj indeksa, status studenta, adresa i telefonski broj) upisuju se u modul posudbe računalnog programa (CROLIST). Student dobiva plastificiranu  iskaznicu s bar-kodom, koja je trajni identifikacijski dokument dok god studira na Fakultetu. Studenti prve godine, odnosno studenti koji se prvi puta upisuju u knjižnicu, dobivaju i letak s uputama i osnovnim podatcima o načinu korištenja uslugama knjižnice.
  • Upis je besplatan i vrijedi do kraja tekuće akademske godine (1. listopada), odnosno do kraja upisnog roka za narednu akademsku godinu. Svake nove akademske godine upis se mora obnoviti, a iskaznica ostaje ista.
  • Korisnik knjižnice može istovremeno posuditi najviše tri knjige. Izuzetak su studenti s posebnim statusom (prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, NN 174/04) koji mogu posuditi neograničeni broj knjiga i vratiti ih do kraja akademske godine.
  • Rok za vraćanje knjiga je najviše 45 dana (15 dana + 2 produženja roka za po 15 dana).
  • Serijske publikacije (novine i časopisi), enciklopedije, priručnici i rječnici se ne posuđuju izvan knjižnice nego upotrebljavaju u čitaonici. U izuzetnim situacijama (ako trebaju kopirati članak iz časopisa, ako im je rječnik potreban na ispitu iz stranog jezika i slično), studentima se i takva literatura može posuditi na 1 do 2 dana, a profesorima i do nekoliko dana.
  • Posljednji ili jedini primjerak nekog naslova ne može se posuditi i ostaje za rad u čitaonici.
  • Korisnik je dužan vratiti posuđenu građu u istom stanju u kojem je posuđena.
  • Izgubljenu ili oštećenu knjigu korisnik mora nadomjestiti novom knjigom.
  • Za rad u čitaonici studenti mogu koristiti cjelokupni knjižnični fond.
  • Prije upisa u sljedeću školsku godinu, nakon diplomiranja ili u slučaju napuštanja Fakulteta, studenti moraju vratiti sve knjige, što se potvrđuje pečatom u indeksu (Knjižnica GrAFOS Osijek – vraćeno).