Anketa o konzultacijama

Tijekom studiranja koristio/la sam konzultacije

Energetsko certificiranje


PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ENERGETSKE PREGLEDE I ENERGETSKO CERTIFICIRANJE ZGRADA

 

Građevinski fakultet Osijek, na temelju suglasnosti Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva od 28. rujna 2012. godine, uključuje se u program izobrazbe stručnjaka koji obavljaju energetske preglede i/ili energetsko certificiranje zgrada. Kroz teoretsku i praktičnu nastavu polaznici će se educirati i osposobljavati za provedbu energetskih pregleda građevina i/ili energetsko certificiranje zgrada te izdavanje energetskog certifikata. Sastavni dio programa izobrazbe je i godišnji Program usavršavanja osoba koje su ovlaštene za provođenje energetskih pregleda i/ili energetsko certificiranje zgrada i provođenje energetskih pregleda javne rasvjete.

 

Sukladno Pravilniku o uvjetima i mjerilima za osobe koje provode energetske preglede građevina i energetsko certificiranje zgrada (NN 81/12) izrađen je program koji se sastoji od:

  • Programa osposobljavanja za osobe koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom – MODUL 1
  • Programa osposobljavanja za osobe koje provode energetsko certificiranje zgrada sa složenim tehničkim sustavom, energetske preglede zgrada sa složenim tehničkim sustavom, ostalih građevina te energetske preglede javne rasvjete - MODUL 2 i
  • Programa usavršavanja za osobe koje su ovlaštene za provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje zgrada i provođenje energetskih pregleda javne rasvjete.

 

 


 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s tvrtkom InfoDom d.o.o. na Građevinskom fakultetu Osijek održalo je edukaciju za korištenje INFORMACIJSKOG SUSTAVA ENERGETSKIH CERTIFIKATA (IEC) za ovlaštene osobe za energetsko certificiranje, energetske preglede zgrada i redovite preglede sustava grijanja, sustava hlađenja i sustava ventilacije i klimatizacije u zgradi. Navedena aplikacija će omogućiti ovlaštenim osobama izdavanje i pohranu energetskih certifikata i unos podataka o energetskom stanju zgrade.

 

Edukaciju je održala predstavnica tvrtke izrađivača Infodom d.o.o., gđa Draženka Jukić (drazenka.jukic@infodom.hr), uz prisustvo predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja g. Ivana Oštira (ivan.ostir@mgipu.hr).

 

Edukacija je održana u petak, 1. rujna 2017. godine s početkom u 10:00 sati u predavaonici 0.2. 

 

Po završetku edukacije održano je i predavanje u trajanju od 4 sata za zainteresirane polaznike.

  

RASPORED

10:00 - 14:00 Edukacija za korištenje INFORMACIJSKOG SUSTAVA ENERGETSKIH CERTIFIKATA (IEC) za ovlaštene osobe za energetsko certificiranje, energetske preglede zgrada i redovite preglede sustava grijanja, sustava hlađenja i sustava ventilacije i klimatizacije u zgradi.
14:00 - 18:00

Predavanje, Silvio Novak, dipl.ing.građ. iz tvrtke Knauf Insulation d.o.o.

Tema: „Primjer proračuna prema novom Algoritmu izveden računalnim programom KI Expert Plus“

Na konkretnom primjeru zgrade prikazuje se tijek proračuna zgrade do razine potrebne korisne energije za grijanje – Q H,nd (kWh/m2), isporučene energije Edel (kWh/m2) te primarne energije Eprim (kWh/m2), s naglaskom na novosti vezane uz Algoritam za proračun potrebne energije za grijanje i hlađenje prostora zgrade prema HRN EN ISO 13790 i Algoritam za proračun potrebne energije za primjenu ventilacijskih i klimatizacijskih sustava kod grijanja i hlađenja prostora zgrade. Svi proračuni se provode u skladu s aktualnim Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama („Narodne novine“ broj 128/15) i Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju („Narodne novine“ broj 48/14., 150/14., 133/15., 22/16., 49/16., 87/16., 17/17., 77/17). Naglasak je na promjenama u Algoritmu i utjecaju brojnih parametara na potrebnu energiju za grijanje, odnosno energetski razred ovisno o namjeni zgrade, primijenjenom sustavu ventilacije, termotehničkom sustavu i energentu.

 

 

 

 


 

 

Obrazac prijave za Programe (Modul 1 i Modul 2) možete preuzeti ovdje u DOC formatu:  Obrazac prijave za Modul 1 i/ili Modul 2.

Obrazac prijave za Stručno usavršavanje možete preuzeti ovdje u DOC formatu: Obrazac prijave za Program usavršavanja.

  

Cijena Programa – (MODUL 1) je 2.100,00 kuna

Cijena Programa – (MODUL 2) je 2.100,00 kuna

Cijena stručnog usavršavanja je 1.000,00 kuna

 

Minimalni broj polaznika je 15 za sve programe.

Maksimalni broj polaznika za sve programe je 30.

 

 

Više informacija o najavljenom programu osposobljavanja može se dobiti od:

Doc.dr.sc. Zlata Dolaček-Alduk (e-mail: zlatad@gfos.hr; telefon: 031/540-093)

Voditeljica Programa izobrazbe i stručnog osposobljavanja osoba koje provode energetske preglede i/ili energetsko certificiranje zgrada

Doc.dr.sc. Hrvoje Krstić (e-mail: hrvoje.krstic@gfos.hr; telefon: 031/544-682)

Administrator Programa izobrazbe i stručnog osposobljavanja osoba koje provode energetske preglede i/ili energetsko certificiranje zgrada

Gđa. Matija Ćuti (e-mail: matija@gfos.hr; telefon: 031/540-095)

Tajništvo Programa stručnog usavršavanja Građevinskog fakulteta Osijek.