Terenska nastava - Baranjski pogoni "Belja"


Posjet baranjskim pogonima "Belja" za preradu i skladištenje vina, novoj vinariji u Kamencu i starim podrumima u Kneževim vinogradima

Studenti specijalističkog stručnog studija građevinarstva, izbornog kolegija Gospodarski objekti, prvi put su posjetili novu vinariju Belja u Kamencu tijekom gradnje, u travnju 2011. godine, a 31. ožujka 2012. godine izgrađenu vinariju obišli su svi studenti I godine specijalističkog stručnog studija.

 

 

Cilj posjeta bio je potvrditi teorijska znanja o vinarijama koja su studenti dobili na predavanjima i vježbama iz Gospodarskih objekta, obzirom da je zadatak ovogodišnjeg programa idejni projekt vinarije na baranjskoj lokaciji Draž planine.

 

Vinarija u Kamencu najveća je nova vinarija u Europi i najveća vinarija u Hrvatskoj, s kapacitetom inox bačvi od 8.000.000 litara vina. Građevina je zamišljena kao „omotač“ tehnološkog procesa, različitih faza prerade grožđa i vina koje kreću od prijema, vaganja i inicijalne analize grožđa, zatim ruljača, muljača, preša, kemijske obrade vina, bačvi, punionice i prostora za djelatnike sve do kušaonice vina koja je odvojena od glavne zgrade pješačkom pasarelom.

 

 

Studente su zanimali prvenstveno graditeljski aspekti vinarije – metalna nosiva konstrukcija sa zahtjevnim rješenjima dilatacija, kompleksne instalacije hlađenja, ventilacija i grijanja (koje postoji tek u prostorijama za djelatnike), detalji razvoda plina kroz šipku ograde prolaza u glavnom prostoru vinarije, obloga kiselootpornim pločicama i slično. Kreativno inženjersko razmišljanje prikazano je studentima pregledom rješenja otpadnih voda vinarije, a prodiskutirane su i posljedice nedovoljne koordinacije različitih stručnjaka – arhitekata, građevinara, elektroinženjera, strojara – u fazi projektiranja objekta. Studentima su tijekom obilaska podijeljeni zadatci vezani uz analizu lokacije, tlocrtne organizacije, oblikovanja, materijala i konstrukcije vinarije; rješenja će predati u idućem terminu nastave.

 

 

Razgledom starih vinskih podruma u središtu Kneževih Vinograda studenti su mogli usporediti veličinu, koncept, tehnološke promjene, ali i potencijalnu turističku privlačnost obje zgrade i lokacije. Stari podrumi su očišćeni od višestoljetnih naslaga plijesni, svodovi i zidovi su obrađeni pjeskarenjem, pažljivo sanirani, revitalizirani i stavljeni u funkciju skladištenja (ovaj put u bačvama od spačvanskog hrasta), kušanja i prodaje odabranih vrsta vina. Planirana je i izgradnja hotela neposredno uz podrume čijom bi se realizacijom nastavilo povećavati turističke potencijale vinarskog biznisa u Baranji.

 

 

Obilazak vinarije vodili su Denis Škugor, ing.građ, predstavnik tvrtke Sirrah-projekt d.o.o. Osijek koja je vodila nadzor na zgradi, tehnolog Belja te nastavnice Građevinskog fakulteta Osijek prof.dr.sc. Sanja Lončar-Vicković i doc.dr.sc. Zlata Dolaček–Alduk.

 

 

U Osijeku, 4.04.2012.                                                                              

prof.dr.sc. Sanja Lončar-Vicković