Izložba radova studenata kolegija Stambene zgrade 2 ak. god. 2019/20.


Stambene zgrade 2 kombinirani je teoretsko-vježbovni kolegij kojim se izučava problem projektiranja višestambenih zgrada. Rad na kolegiju odvija se kroz svladavanje osnovnih parametara višestambene zgrade: oblika, tipa, vrste i raspona nosive konstrukcije, dubine i ekonomičnosti kao i organizacije osnovne stambene jedinice - stana i njegove prostorno-funkcionalne organizacije, u skladu sa suvremenim načinom života.

Zadatak predviđa projekt višestambene zgrade (ili dijela zgrade) s 30-ak stanova prema zadanim normativima (POS). Višestambena zg

rada shvaćena je kao gradivno tkivo grada: u prvom dijelu semestra studenti planiraju mali stambeni ansambl na obuhvatu površine od 0,7 ha prema parametrima Generalnog plana. Zadani obuhvat nalazi se uz Dravu, u neposrednoj blizini gradskog središta, između Gornjodravske obale i Strossmayerove. Rubni uvjeti su složeni i poticajni; lokacija je omeđena urbanim matricama raznih usmjerenja, oblika i visina, s blagim padom terena prema rijeci. Novoplanirani ansambli imaju ambiciju organski se nadovezati na postojeće tkivo, akceptirajući očekivane pješačke tokove, ali i ponuditi uvjerljive, atmosferične ambijente koji odgovaraju aktualnom trenutku. Po izradi mini-plana, studenti razrađuju pojedinu zgradu ili dio veće zgrade.

Rad na daljinu Zbog problematične zdravstvene situacije veći dio semestra nastava se održavala online i ova izložba odraz je angažmana i ambicije kako nastavnika tako i studenata unutar ovog formata. Četiri studijske grupe, koristeći platforme za mrežni rad, nastojale su simulirati uobičajeni nastavni proces, sa svim njegovim nijansama. Najzastupljenija, te time možda i najvažnija arhitektonska vrsta, višestambena zgrada, na ovaj način adekvatno je problematizirana.

Posebna zahvala u pripremi ove izložbe ide hon. asist. Ianu Krueziju kao i programeru kôda izložbe, Borni Reliću (FER Zagreb) te Stephenu Wardu (FERIT) čijom ljubaznošću je kôd implementiran.

Izložbu možete pogledati na poveznici http://www.gfos.unios.hr/sz2-1920-izlozba/index.html

doc.dr.sc. Luka Korlaet
Nositelj kolegija Stambene zgrade 2