Izložba radova studenata kolegija Stambene zgrade 2 – Arhitektura ak. god. 2020/21


 

Vježbovni dio kolegija Stambene zgrade 2 predviđa projekt višestambene zgrade s 30-ak stanova prema zadanim normativima (POS). Rad na projektu odvija se kroz svladavanje osnovnih parametara višestambene zgrade: oblika, tipa, vrste i raspona nosive konstrukcije, dubine i ekonomičnosti kao i organizacije osnovne stambene jedinice - stana i njegove prostorno-funkcionalne organizacije, adekvatne suvremenim potrebama. Projektom višestambene zgrade nastoji se adresirati i odnos prema mjerilu naselja, ali i prema mjerilu materijaliteta i specifičnih detalja.


 
Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku svojim projektnim zadacima kontinuirano nastoji adresirati aktualni trenutak. Nakon razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, odabrana je lokacija u gradu Sisku, u naselju Viktorovac, veličine 7500 m2. Višestambena zgrada shvaćena je kao gradivno tkivo grada koje akceptira očekivane pješačke tokove, ali i nudi uvjerljive, atmosferične ambijente koji odgovaraju aktualnom trenutku. Čestica zgrade tretirana je kao javno dobro - park, koji će doprinijeti podizanju kvalitete života u ovom gradskom predjelu.
 
Zbog složene epidemiološke situacije nastava se održavala kombiniranjem rada uživo i na daljinu. Izložba je odraz angažmana i ambicije kako nastavnika tako i studenata unutar ovog zahtjevnog formata. Tri studijske grupe nastojale su proći punokrvni nastavni proces, sa svim njegovim nijansama. Najzastupljeniji arhitektonski genre, višestambena zgrada, na ovaj način adekvatno je problematizirana.

 

Izložbu možete pogledati na poveznici 
https://app.conceptboard.com/board/ogqm-7a3k-sd9b-h2hm-sdzg